5 vaatimusta vanhalle navetalle

Lypsyrobottien asennus vanhaan pihattoon on monella mielessä tällä hetkellä. Lypsyaseman lisäksi tiensä päässä voivat olla myös lypsäjien olkapäät. Isoimmilla tiloilla haasteena on lisäksi lypsytyöntekijöiden saatavuus. Robotti vapauttaa työvoimaa sekä mahdollistaa kolmannen lypsykerran ja parantuneen tuotannon. Tietyt seikat tulee kuitenkin huomioida ennen kuin vanhaan navettaan asennetaan lypsyrobotti. Lue, millainen on Täyden kympin robottipihatto.

1. Tekninen kunto

Uuden lypsytekniikan asentaminen vanhaan navettaan on pitkälle tulevaisuuteen ulottuva investointi, jonka vuoksi nykyisen navetan teknisen kunnon on oltava riittävän hyvä. Pientä pintaremonttia voi aina tehdä, mutta kantavien rakenteiden tulisi kestää ainakin seuraavat 10 - 15 vuotta. Erityinen riskin paikka ovat ristikkorakenteisten navetoiden kattoristikot. Niiden naulalevyt ja puuosat sekä ristikkoullakon tuulettuvuus kannattaa tarkistaa ennen kuin harkitsee robotin asentamista.

2. Parsien mitoitus

Tarkista, vastaako navettasi parsien mitoitus nykyvaatimuksia. Usein vanhat parret ovat lyhkäisiä, jonka vuoksi makuulle meno ja ylösnousu on lehmille vaivalloisempaa. Tämän vuoksi ne seisovat enemmän ja maitotuotos kärsii. Ahtaissa parsissa myös kinnervauriot lisääntyvät. Jos mitoitus on kunnossa, ainakin parrenerottajat ja makuualusta kannattaa päivittää, mikäli sitä ei ole jo tehty.

3. Käytävät

Ahtaissa tiloissa lehmät usein seisovat parressa vain puolittain tai eivät ollenkaan. Tämä tukkii valmiiksi ahdasta käytävää vielä lisää. Robotille pääsy muodostuu ongelmalliseksi ja lypsykäynnit jäävät matalammalle tasolle kuin uudessa pihatossa. Myös ajettavien lehmien määrä todennäköisesti nousee. Ylimalkaisesti voidaan sanoa, että yli 20 vuotta vanhoissa pihatoissa näitä mitoitushaasteita alkaa jo runsaasti olla.

4. Navetan ilmanvaihto ja viilentäminen

Useat vanhemmat pihatot ovat matalia ja umpiseinäisiä. Lypsyrobotin asentamisen yhteydessä kannattaa ilmanvaihtoa parantaa esimerkiksi poistamalla ikkunat, asentamalla verhot tai avattavat kennolevyt ja siirtymällä luonnolliseen ilmanvaihtoon. Tuloilma-aukkoja ei ole koskaan liikaa. Kunnollinen viilennys kesäaikaan myös huolehdittava, sillä kuumassa pihatossa lehmä ei mene robotille.

5. Robottinavetan toiminnalliset vaatimukset

Robottiin siirryttäessä myös toiminnalliset tarpeet pitää pystyä toteuttamaan myös vanhojen seinien sisällä. Hoitoparren paikka, reitti sorkkakylvylle, erotteluosasto ja kuivikepohjainen poikimatila sekä vastapoikineiden VIC-osasto ovat oleellinen osa toimivaa pihattoa. Mahdollisesti pihattoa täytyy hieman laajentaa, jotta vaatimukset täyttyisivät. Korjaus voi silti olla kannattava.

Vanhan navetan korjaus on kannattavaa

On parempi sijoittaa euro investoidessa ja säästää kymmenen käytettäessä kuin säästää euro investoidessa, mutta menettää kymmenen heikompana työn tehokkuutena.

Puolesta ja vastaan

Aina robotin sijoittaminen vanhaan navettaan ei ole viisasta, mutta moni seikka myös puoltaa sitä. Mikäli edellä mainitut viisi seikkaa voidaan vanhassa pihatossa ratkaista, kannattaa suunnittelutyö aloittaa. Hyvin toteutettu muutos voi olla kustannuksiltaan vain 25 - 40% uuteen vastaavaan pihattoon verrattuna, vaikka pieni laajennuskin pitäisi tehdä. Peruskorjauksella myös uuden rakennusmateriaalin käyttö jää vähäisemmäksi ja säästämme näin rahan lisäksi myös luonnonvaroja.

Robotin sijoittaminen vanhaan pihattoon ”vain johonkin” ei riitä, mikäli haluaa tavoitella työnsäästöä. Hyvä toiminnallisuus vähentää työtunteja. Työrutiinit pitää suunnitella ensin ja sen jälkeen niille sopivat toiminnalliset ratkaisut robotin ympärille.  Tämä tarkoittaa suurempaa investointia ja enemmän muutoksia, mutta se on ehdottomasti kannattavaa. 

Me 4dBarnissa autamme sinua arvioimana nykyisen navettasi soveltuvuutta robottipihatoksi. Lisäksi valmennamme sinut uusiin työrutiineihin, jotta pihatosta saa täyden hyödyn irti. Uudella teknologialla vanha navettasi voi saada lisää käyttövuosia pitkälle tulevaisuuteen.

Haluatko kuulla lisää?

Katso webinaarimme Parsinavetasta pihatoksi.

Tutustu asiakastarinoihimme.

About author

Jouni Pitkäranta

4dBarn arkkitehti

SNS

お問い合わせ

フィンランド:

email: info@4dbarn.com

email: firstname.lastname@4dbarn.com

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA:

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

日本: 

金井奈穂子(獣医)北海道

メール info.japan@4dbarn.com