Kaikki tietävät VIPit. VIP -tiloja on lentokentillä, jääkiekkokatsomoissa ja festareilla. On VIP -lippuja, -parkkiruutuja ja tilaisuuksia vain VIPeille. Ehkä välillä vähän ärsyttävästikin, noille VIPeille eli erittäin tärkeille henkilöille tarjotaan tai he ovat itse hankkineet itselleen palveluta, joihin kaikki eivät pääse käsiksi. On punaista mattoa, enemmän jalkatilaa, eikä tarvitse jonottaa. Ruoka tai juoma on parasta mahdollista eikä se lopu kesken.

Navetassakin on omat VIPit. Koska ne ovat lehmiä, kutsumme niitä VICeiksi eli hyvin tärkeiksi lehmiksi, Very Important Cows. Tärkein VIC -ryhmä ovat vastapoikineet lehmät, jotka hyötyvät ekstra-spesiaalista ja tarvitsevat enemmän kuin muut eläinryhmät. Tutkimukset maailmalla ovat osoittaneet, että kun vastapoikineille järjestää riittävästi ruokintapöytätilaa ja mukavan makuualustan joko kestokuivikkeella tai syväparressa ja lisäksi tarkkailee niitä niin, että sairaudet tulevat hoidettua heti alkuvaiheessa, lehmät kiittävät loppulypsykauden ajan suuremmalla maitomäärällä ja myös niiden terveys pysyy hyvänä. Tutkimukset on tehty asematiloilla, mutta lypsytapa tuskin vaikuttaa lehmän tarpeisiin poikimisen jälkeen.

Robottien kautta saadaan jokaisella lypsyllä paljon tietoa lehmistä. Laitteistot analysoivat paitsi maitomäärää, myös pitoisuuksia, solumääriä, märehtimistä, aktiivisuutta, ketoaineita, lämpötilaa, eläimen painoa ja paljon muuta. Tämä tekniikka mahdollistaa vastapoikineiden terveyden tarkkailun tietokoneruudulta, ilman että niitä otetaan omaa ryhmäänsä. Riittäisikö se yksinään tuomaan VIC-lehmille niiden tarvitseman erityishuomion? On totta, että kun tieto lehmän maidon lämpötilasta rekisteröityy lypsyn yhteydessä, ei kaikkien lehmien lämmön mittaus rutiinisti ole välttämätöntä. Osan tarkkailutyöstä hoitaa tekniikka eikä ihmistä tarvita niin paljon, mutta vastapoikinut lehmä vaatii muutakin. Koska se on VIC, sillä on oltava vähintään 76 cm ruokintapöytätilaa, erityisen mukavan makuualustan ja pieni ryhmäkoko, jossa kilpailua on vähemmän. Ahtautta se ei siedä yhtään, joten ylitäyttö on ehdottomasti kielletty. Tilaa pitää olla. Erityisryhmässä myös pääsy robotille pitää olla erityisen helppoa. Kun eläinliikenne on suunniteltu niin, että vastapoikineilla on vapaa pääsy robotille ja reitti on lyhyt, ne oppivat lypsyllä käynnin nopeasti ja pääsevät siitä kolmen lypsykerran rytmiin. 

cow relaxing

Vastapokineet VIC-lehmät nautiskelevat :)

 

Annetaan siis vastapoikineille niiden ansaitsema erityismukavat olot VIC -ryhmässä. Myös työnkäyttö tehostuu, kun huomiota vaativat lehmät ja niiden hoitoon tarvittavat välineet ovat lähellä. Toimii hyvin myös robottitiloilla, kuten useissa 4dBarnin suunnittelemissa navetoissa on jo nähty!

About author

Virpi Kurkela

Eläinlääkäri

SNS

お問い合わせ

フィンランド:

email: info@4dbarn.com

email: firstname.lastname@4dbarn.com

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA:

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

日本: 

金井奈穂子(獣医)北海道

メール info.japan@4dbarn.com