Huolellinen suunnitteluvaihe kannatta! Tämä on tullut selväksi niiden yli sadan valmennusprojektin aikana, joita 4dBarn on tehnyt yhdessä maitotilayrittäjien kanssa.

4dBarn on kansainvälinen robottipihaton suunnitteluun ja työrutiineihin erikoistunut yritys. Valmennusohjelmamme avulla tilat löytävät juuri heille sopivat työrutiinit. Samalla luomme yhdessä pohjapiirroksen robottipihatosta, jossa työskentely on tehokasta ja turvallista lehmien terveyttä ja hyvinvointia unohtamatta. Työssämme yhdistyy asiantuntijoidemme ammattitaito sekä tutkittu tieto. Tärkeässä osassa ovat myös yhteistyötilojemme käytännön kokemukset. Koska olemme tutkineet ja kellottaneet työtehtäviä yli 70 robottipihatossa, tiedämme todella, mitkä management-ratkaisut ja työrutiinit toimivat.

Aloita ajoissa ja löydä oikeat yhteistyökumppanit

Yleisesti sääntönä voidaan pitää, että projekti kannattaa aloittaa vähintään vuotta mieluummin kahta ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista. Näin sinulla on aikaa pistää robottipihaton management-päätökset kuntoon sekä valmentautua uusiin työrutiineihin.

Olemme vuosien varrella huomanneet, että pelkkä uusi rakennus ei takaa menestystä, vaan myös työrutiinit pitää päivittää.

Valmennuksessamme saat työkalut toiminnan muutokseen ja varmuuden työtapojen toimivuudesta uudessa tai uudistetussa pihatossa.

Robottipihaton suunnittelu asiakkaan kanssa

Aikaa tarvitaan yllättävän paljon myös tukihakuun, tavarantoimittajien kilpailutukseen sekä neuvotteluihin rakennuttajien ja arkkitehtien kanssa. Yhteistyökumppanien valinta on tärkeä prosessi. Käytä hyväksesi muiden tilojen kokemuksia ja valitse kumppanit, joilla on kokemusta lypsykarjarakennuksista.

Työrutiinit määrittävät unelmapihattoa

Ota yhteyttä robottipihaton suunnittelijaan varhaisessa vaiheessa. 4dBarn on auttanut lukuisia maanviljelijöitä konkretisoimaan unelmiensa navetan. Suunnitteluprosessin alussa laitamme aina pohjapiirrokset ja muut piirustukset sivuun. Olemme oppineet, että paras tapa päästä tavoitteisiin investoinnissa on keskittyä ensin rakennuksessa tapahtuvaan toimintaan eli työrutiineihin.

Ennen kuin pohjapiirustusta on piirretty tai valittu tavarantoimittajan katalogista, yrittäjänä sinun on mietittävä uuden navetan töitä. Robottipihaton management-päätöksissä kollegoiden, neuvojien ja työntekijöiden mukaan ottaminen auttaa tuomaan prosessiin uusia ideoita ja erilaisia näkökulmia. Kun päätös tärkeimmistä työvaiheista on tehty ja kirjattu ylös, on aika tehdä rakennuksen pohjapiirros niin, että nuo työt on mahdollista toteuttaa.

Vieraile toisilla tiloilla

Ennen isojen management-päätösten tekemistä kannattaa varata aikaa tilavierailluille. Kun käyt katsomassa toisen tuottajan pihattoa, varo keskittymästä pelkästään rakennukseen ja sen näkyviin rakenteisiin tai vaikka lypsyrobottimerkkiin.  Vähintään yhtä hyödyllistä on ottaa selvää tilan valitsemista työtekniikoista ja -rutiineista. Esimerkiksi nämä ovat hyviä kysymyksiä:

  • Kuinka usein kuivitatte parret ja millaisella koneistuksella?
  • Montako utaretulehduslehmää teillä normaalisti on?
  • Miten lypsätte varoaikamaidon?
  • Montako tuntia työskentelette robottipihatossa normipäivänä?

Jos haluat arvioida eläinliikenteen toimivuutta, kysymykset haettavien lehmien määrästä aamuisin tai lypsykäynneistä lehmää kohti vuorokaudessa auttavat omien havaintojesi lisäksi selvittämään tilan ratkaisujen onnistumista. Joillain tiloilla voi olla erinomaisia toimintamalleja ternimaidon käsittelyyn, umpeutukseen tai vaikka lypsyrobottien pesuun, joten niistäkin on hyvä kysyä.

Työtehokkuutta robottipihatossa mitataan

 

Robottipihattoon siirtyminen muuttaa työrutiineita

Muutos perinteisestä lypsystä robottilypsyyn on iso. Työrutiineja pitää muuttaa, jotta uuteen robottipihattoon tehty investointi vastaisi odotuksia tehokkuudesta ja hyvästä tuotannosta. Tiedätkö esimerkiksi, millä töillä robottinavetan aamuvuoro käynnistyy? Jos sinulla ei vielä ole robottipihattoa, suosittelen lämpimästi kurkistamaan tulevaisuuteesi ja työskentelemään jonkin aikaa robottinavetassa. Muutamassa päivässä tai viikossa saat melko hyvän käsityksen toimivista työrutiineista. Näin sinun on helpompi tehdä päätöksiä omaa pihattoasi koskien.

Päätettävien asioiden listalla on mm:

  • Ilmanvaihtojärjestelmä
  • Lypsettävien lehmien määrä
  • Missä lehmä siemennetään
  • Kuka sen siementää
  • Miten ternimaito juotetaan vastasyntyneelle vasikalle

Kun olet päättänyt näistä asioista, hankkeellasi on selkeät tavoitteet ja unelmiesi robottipihaton toteuttaminen on paljon helpompaa. Kaiken kaikkiaan robottipihaton suunnittelu ja management ovat merkittävästi tulevaisuuteesi vaikuttavia päätöksiä. Tästä syystä oikein kumppaneiden löytyminen on ensiarvoisen tärkeää. 4dBarnista saat kokeneen ja luotettavan yhteistyökumppanin koko suunnitteluprosessin ajaksi!

Lue lisää robottipihatoista

Tämä kirjoitus on julkaistu englanninkielisenä artikkelina Dairy Japan -julkaisussa talvella 2022.

SNS

お問い合わせ

フィンランド:

email: info@4dbarn.com

email: firstname.lastname@4dbarn.com

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA:

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

日本: 

金井奈穂子(獣医)北海道

メール info.japan@4dbarn.com