Kestokuivike jäljittelee laitumen olosuhteita

Kestokuivike on eläinten makuualue, joka jäljittelee laitumen olosuhteita. Se koostuu tasaisesta ja avoimesta makuualueesta, jota kuivitetaan tyypillisimmin  oljella. Kuivikkeesta ja lannasta muodostuu ajan saatossa paksu kestokuivikepohja, joka tyhjennetään säännöllisesti kuormaajalla. Kestokuivikkeen vieressä on tyypillisesti ruokintakäytävä, jossa eläimet syövät ja juovat.

Kestokuivikepohjan paksuus vaihtelee suuresti 20 - 150 cm. Tyhjennysväliin vaikuttaa kestokuivikepohjan paksuus, eläintiheys, valittu kuivike, eläinten tuotosvaihe, sää sekä monet muut asiat.

Toimiva kestokuivikepohja on miellyttävä makuualusta siirtymäkauden lehmille eli VIC-lehmille. Toisille ajatus kestokuivituksesta herättää kuitenkin myös negatiivisia ajatuksia. Kestokuivikealue saatetaan kokea hankala ja aikaa vievänä työleirinä.

 

Parhaat olosuhteet siirtymäkaudelle

Onnistuneella siirtymäkaudella luodaan hyviä edellytyksiä lehmän tulevalle tuotokselle ja terveydelle. VIC-lehmät ovat karjasi tärkeimmät eläimet ja niille on tärkeää taata pehmeä ja kuiva makuualusta. Makuulle käyminen ja ylösnousemisen tulee olla vaivatonta ja lajityypillistä. Hyvä makuualusta myös pitää eläimet puhtaina ja ennaltaehkäisee sairauksia, kuten utaretulehduksia.

VIC-lehmät kestokuivikealueella


Tilavalla ja kuivalla kestokuivikealueella lehmillä on leppoisaa ja rauhallista.

 

Hyvissä olosuhteissa lehmän syönti lisääntyy mahdollistaen sitä kautta paremman tuotoksen. Rauhallisella kestokuivikealueella VIC-lehmä stressaa vähemmän, millä on positiivisia vaikutuksia terveyteen.

 

Millainen on täydellinen makuualusta lehmälle?

Kestokuivikepohja pitää huomioida jo pihaton suunnitteluvaiheessa, jotta sen hoitoon tarvittavat työvaiheet koneineen onnistuvat sujuvasti. Huomioimalla jo etukäteen kestokuivikepohjan hoitoon liittyvät työvaiheet ja koneet, saadaan työt onnistumaan sujuvasti. Käsityön määrä jää minimiin, kun kestokuivikealueen saa tyhjennettyä pääosin vaikka kurottajalla ilman liian montaa ajettavaa mutkaa navetan sisällä.

Toisilla tiloilla vain poikimakarsinassa on olkipohja, toisilla lehmät saavat koko VIC-kauden olla kestokuivikkeella. Navetan rakenteista ja kalustosta riippuu, mitä työvaiheita liittyy kuivikepohjan tyhjentämiseen ja täyttämiseen. Myös käytetty kuivikemateriaali vaihtelee tiloittain, ja toisilla on käytössä useamman kuivikemateriaalin sekoitus, jossa jokaisella ainesosalla on oma roolinsa luomaan hyvät ominaisuudet kestokuivikkeelle.

 

Tutkimuksella lisää tietoa

Tutkittua tietoa kestokuivikkeen hoidosta ja hyvistä toimintatavoista siirtymäkauden lehmillä löytyy niukasti. Siispä onkin aika kääriä hihat ja kerätä tiloilta käytännön kokemusten tuomaa ”hiljaista tietoa” kaikkien saataville!

Kuluvan kesän ja alkusyksyn ajan kierrän haastattelemassa tiloja, joilla on käytössä kestokuivike joko poikimista odottavilla, poikimakarsinassa, poikimisen jälkeen tai koko siirtymäkauden ajan. Näiden mielenkiintoisten tilakäyntien pohjalta koostetut tulokset julkistettiin 4dBarn Dairy Welfare -seminaarissa marraskuussa 2019. Lue lisää blogistamme: 7 vinkkiä toimivan kestokuivikealueen suunnitteluun.

Katso lyhyt video:Kestokuivikealue VIC-lehmillä asiakaskohteessamme Arvolan Karjapihalla.

 Opiskele lisää VIC-lehmistä eAcademyn kurssillamme: VIC-verkkokurssi intro Ensimmäisen moduulin saat maksuttomasti!

About author

Emmi-Leena Viitanen yhdessä Virpi Kurkelan

Follow Us

Contact Us

FINLAND Contact:

email: info@4dbarn.com

email: firstname.lastname@4dbarn.com 

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA Contact: 

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

JAPAN Contacts: 

Dr. Nahoko Kanai, Hokkaido, Japan

email: info.japan@4dbarn.com