Kesä on jo kovassa vauhdissa ja lämpimät ilmat koettelevat varmasti osaltaan meitä kaikkia - myös vasikoita. Usein kiinnitetään huomiota vasikoiden kylmästressiin, mutta kesällä uhkaava lämpöstressi saattaa jäädä huomiotta. Tutkimusten mukaan vasikat, joiden juottokausi osuu talvi-, kevät- tai syyskuukausille, kasvavat paremmin kuin kesäkuukausina juotetut vasikat.

Minkälaisissa lämpötiloissa vasikoiden lämpöstressiin tulisi kiinnittää huomiota? Aiheesta tehtyä tutkimusta on saatavilla suhteellisen vähän, mutta jo 25 asteen lämpötilassa vasikat alkavat käyttämään enemmän energiaa pysyäkseen viileänä. Ohjenuorana voi pitää, että vasikoiden lämpöstressiin on hyvä kiinnittää huomiota kesäkuukausina.

Vasikat voivat kesähelteillä kärsiä lämpöstressistä

Vasikat voivat kärsiä helteillä lämpöstressistä.

 

Vasikoiden lämpöstressiä voi helpottaa monin eri tavoin:

1. Lämpöstressin helpottaminen alkaa jo umpilehmäkaudella. Tutkimusten mukaan ensikkotuotos voi laskea jopa 5 kg/pv, mikäli emä on umpilehmäkaudella joutunut kärsimään lämpöstressistä

2. Mikäli vasikat kasvatetaan igluissa, niiden edessä on hyvä olla karsina johon vasikalla on vapaa pääsy, jolloin se pystyy itse valitsemaan mukavimman makuupaikan. Iglujen ilman kiertoa voidaan parantaa avaamalla kaikki ilmanvaihtoluukut tai asettamalla iglun toinen pääty puupalkkien päälle, jolloin ilma pääsee vaihtumaan myös alakautta. Lisäksi igluja voidaan varjostaa (pressu, kangas tai puiden varjo).

3. Myös kiinteäkattoisissa vasikkaloissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei mikään karsina ole suoraan auringonpaisteessa. Jos jokin karsina näyttää saavan liikaa suoraa auringonvaloa, voi varjoa luoda verhoilla.

4. Huomioi luonnollinen ilmanvaihto vasikkalan sijoittelussa (tuulten suunnat ja muut rakennukset) ja täydennä tarvittaessa puhaltimilla ja vasikkalan ilmanvaihtotuubilla.

Vasikkalan ilmanvaihdosta on tärkeää huolehtia

Vasikkalan ilmanvaihdosta on tärkeää huolehtia

 

5. Vesi kannattaa vaihtaa päivittäin, sillä tutkimusten mukaan raikasta ja puhdasta vettä saaneet vasikat kasvavat paremmin ja sairastavat vähemmän. Kuumalla ilmalla vasikat pyrkivät tasoittamaan ruumiinlämpöään juomalla vettä ja nestettä kuluu enemmän. Vasikat kuluttavat kuumien jaksojen aikana jopa 6-12 litraa vettä päivässä.

6. Tuoretta starttirehua on hyvä pitää tarjolla. Starttirehua kannattaa tarjota pieninä annoksina ja vaihtaa syömätön rehu tuoreeseen usein. Tarvittaessa vesiämpärin ja starttirehun välille voi laittaa jakajan, ettei vesi roisku ja pilaa starttirehua

7. Eläimille stressiä aiheuttavat työt, esimerkiksi nupoutus ja siirrot on hyvä tehdä aamuisin, jolloin vasikoiden ruumiinlämpö ja ympäristön lämpötila on alimmillaan.

8. Kuumalla ilmalla vasikat syövät vähemmän, joten juottokertojen määrää olisi hyvä lisätä 2 kerrasta päivässä 3 kertaan päivässä.

9. Juotto- ja ruokintavälineiden puhtauteen tulee kiinnittää lämpimillä keleillä erityisen hyvä huomio. Pesemättömät tutit, ämpärit, sekoitus- ja jakovälineet ovat otollinen kasvualusta haitallisille bakteereille.

10. Vasikoiden makuualue tulee pitää puhtaana ja kuivana. Talvella ehdoton kuivike on olki, koska vasikka pääsee kaivautumaan ja pysyy paremmin lämpimänä paksussa olkipehkussa. Kesällä paras kuivikemateriaali on sahanpuru tai hiekka, koska ne eivät pidätä niin paljoa lämpöä. Lisäksi kärpäset eivät viihdy hiekassa.

Vasikoiden terveen kasvun varmistamiseksi on hyvä minimoida lämpöstressin vaikutus kesäkuumalla

Vasikoiden terveen kasvun varmistamiseksi on hyvä minimoida lämpöstressin vaikutus kesäkuumalla.​

Follow Us

Contact Us

FINLAND Contact:

email: info@4dbarn.com

email: name.lastname@4dbarn.com

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA Contact: 

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

JAPAN Contacts: 

Dr. Nahoko Kanai, Hokkaido, Japan

email: info.japan@4dbarn.com