Lehmän lämpöstressi - entäpä vasikan lämpöstressi?

Kesä on jo kovassa vauhdissa ja lämpimät ilmat koettelevat varmasti osaltaan meitä kaikkia - myös vasikoita. Usein kiinnitetään huomiota vasikoiden kylmästressiin, mutta kesällä uhkaava lämpöstressi saattaa jäädä huomiotta. Tutkimusten mukaan vasikat, joiden juottokausi osuu talvi-, kevät- tai syyskuukausille, kasvavat paremmin kuin kesäkuukausina juotetut vasikat.

Minkälaisissa lämpötiloissa vasikoiden lämpöstressiin tulisi kiinnittää huomiota? Aiheesta tehtyä tutkimusta on saatavilla suhteellisen vähän, mutta jo 25 asteen lämpötilassa vasikat alkavat käyttämään enemmän energiaa pysyäkseen viileänä. Ohjenuorana voi pitää, että vasikoiden lämpöstressiin on hyvä kiinnittää huomiota kesäkuukausina.

Lehmän lämpöstressi on tunnetumpi kuin vasikan

Vasikat voivat kärsiä helteillä lämpöstressistä.

 

Helpota vasikan lämpöstressiä1. Lämpöstressin helpottaminen alkaa jo umpilehmäkaudella. Tutkimusten mukaan ensikkotuotos voi laskea jopa 5 kg/pv, mikäli emä on umpilehmäkaudella joutunut kärsimään lämpöstressistä.

2. Iglun edessä tulisi olla karsina, johon vasikka pääsee vapaasti. Näin se voi itse valita parhaan makuupaikan. Iglujen ilmankiertoa voidaan parantaa avaamalla kaikki ilmanvaihtoluukut tai asettamalla iglun toinen pääty puupalkkien päälle, jolloin ilma pääsee vaihtumaan myös alakautta. Lisäksi igluja voidaan varjostaa (pressu, kangas tai puiden varjo).

3. Suora auringonpaiste lisää lämpöstressin riskiä. Myös kiinteäkattoisissa vasikkaloissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei mikään karsina ole suoraan auringonpaisteessa. Verhoilla on hyvä luoda varjoa.

4. Huomioi vasikkalan luonnollinen ilmanvaihto sijoittelussa (tuulten suunnat ja muut rakennukset.) Täydennä tarvittaessa puhaltimilla ja vasikkalan ilmanvaihtotuubilla.

Vasikkalan ilmanvaihdosta on tärkeää huolehtia

Vasikkalan ilmanvaihdosta on tärkeää huolehtia

 

5. Raikasta ja puhdasta vettä saavat vasikat kasvavat tutkimusten mukaan paremmin ja sairastavan vähemmän. Vesi kannattaa vaihtaa päivittäin. Lämpöstressin torjumiseksi vasikat pyrkivät tasoittamaan ruumiinlämpöään juomalla runsaasti vettä. Kuumilla ilmoilla vettä voi mennä 6-12 litraa päivässä.

6. Tuoretta starttirehua on hyvä pitää tarjolla. Starttirehua kannattaa tarjota pieninä annoksina ja vaihtaa syömätön rehu tuoreeseen usein. Tarvittaessa vesiämpärin ja starttirehun välille voi laittaa jakajan, ettei vesi roisku ja pilaa starttirehua

7. Eläimille stressiä aiheuttavat työt, esimerkiksi nupoutus ja siirrot, on hyvä tehdä aamuisin. Aamulla vasikoiden ruumiinlämpö ja ympäristön lämpötila on alimmillaan.

8. Kuumalla ilmalla vasikat syövät vähemmän, joten juottokertojen määrää olisi hyvä lisätä 2 kerrasta 3 kertaan päivässä.

9. Juotto- ja ruokintavälineiden puhtauteen tulee kiinnittää lämpimillä keleillä erityisen hyvä huomio. Pesemättömät tutit, ämpärit, sekoitus- ja jakovälineet ovat otollinen kasvualusta haitallisille bakteereille.

10. Vasikoiden makuualue tulee pitää puhtaana ja kuivana. Talvella ehdoton kuivike on olki, koska vasikka pääsee kaivautumaan ja pysyy paremmin lämpimänä paksussa olkipehkussa. Kesällä paras kuivikemateriaali on sahanpuru tai hiekka, koska ne eivät pidätä niin paljoa lämpöä. Lisäksi kärpäset eivät viihdy hiekassa.

Vasikoiden terveen kasvun varmistamiseksi on hyvä minimoida lämpöstressin vaikutus kesäkuumalla

Vasikoiden terveen kasvun varmistamiseksi on hyvä minimoida lämpöstressin vaikutus kesäkuumalla.​

Opiskele lehmän lämpöstressistä webinaarissamme: Navetan viilennys

Lue ProAgria Oulun Tiina Karlströmin blogi-kirjoitus Vasikka tarvitsee vettä.

Follow Us

Contact Us

FINLAND Contact:

email: info@4dbarn.com

email: firstname.lastname@4dbarn.com 

Address: Isokatu 16 B 11. 90100 Oulu, Finland

USA Contact: 

David W Kammel, Madison, WI

Tel. +1 608 212-9901

JAPAN Contacts: 

Dr. Nahoko Kanai, Hokkaido, Japan

email: info.japan@4dbarn.com